Praktisch

Starten

Ik ben particulier

 

Wil je het systeem testen en je laten begeleiden om te starten zonder zorgen? Vanaf het voorjaar van 2021 kunnen inwoners van het Brussels Gewest gedurende 2 weken gratis een elektrische bakfiets of longtail-fiets huren bij Pro Velo.

Handig om te weten: je kan tijdens deze twee weken meten in welke mate je aan luchtverontreiniging wordt blootgesteld. Toch wel nuttige informatie voor jezelf en Leefmilieu Brussel.

Inschrijven kan via : cairgobike@provelo.org

Graag je woonplaats vermelden. De 19 gemeenten zullen tot 2023 opeenvolgend deelnemen aan Cairgo Bike.

Bekijk de opleidingsplanning

De mutualisering van fietskarren

Bent u op zoek naar alternatieven voor de auto om zware en/of volumineuze voorwerpen te verplaatsen? Wilt u autonomer zijn en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit in de stad? Remorquable is misschien wel uw oplossing!

Sinds bijna drie jaar ontwikkelt het eerste Brusselse fietskarren vloot een unieke dienst: de mutualisering van fietskarren, toegankelijk voor alle budgetten dankzij gedifferentieerde tarieven.

Met oog op autonomie, herstelbaarheid en het scheppen van lokale werkgelegenheid, worden de aanhangwagens ontworpen en geassembleerd in de werkplaatsen van de vereniging Tournevie. Dit partnerschap is geen toeval. Tournevie is een pionier op het gebied van de mutualisering en de economie van de functionaliteit. Zij openden in 2016 de eerste gereedschapsbibliotheek van Brussel.

Deze fietskarren kunnen worden gebruikt voor het verplaatsen van omvangrijke voorwerpen, grote boodschappentassen, fruit- of groentekisten, muziekinstrumenten en zelfs kleine verhuizingen. In veel gevallen past de inhoud van een kofferbak in één of twee aanhangwagens. Geen verkeershinder en parkeerproblemen meer. Er zijn ecologische en sociale alternatieven!

Momenteel zijn er in het Brusselse Gewest bijna tien antennes voor fietskarrenleningen geopend. Wilt u weten waar u in uw buurt een aanhangwagen kunt lenen?

Meer informatie op onze website


Naast de uitleendienst voor fietskarren biedt de vereniging ook gratis individuele of groepsopleidingen in het rijden met een fietskar in het verkeer aan. Een op maat gemaakte sessie om fietsers te helpen de sprong te wagen en de basisprincipes van goede praktijken voor het reizen met een fietskar in de stad te delen.

Wil je meer weten?

Bezoek onze website Remorquable.be om te weten waar het dichtstbijzijnde antenne is. Om toegang te krijgen tot de dienst is het héél eenvoudig: schrijf u online in en maak een afspraak met ons om uw lidmaatschap
af te ronden.
Andere antennen zullen in de loop van 2022 opengaan. U kunt onze avonturen volgen door u te abonneren op onze nieuwsbrief.

 

Ik ben professional

Als professional is het niet zo eenvoudig om je bedrijfsvoertuig in te ruilen voor een cargo fiets. Het begint vaak met de meest geschikte cargo fiets of aanhangwagen voor je activiteit te vinden en testen in het ruime aanbod op de markt, de eventueel aangepaste modules te monteren, uw werkwijze aan te passen en mogelijks uw collega's ervan te overtuigen deze stap te zetten.

Urbike, de Brusselse expert in cyclo-logistiek, biedt verschillende modules aan om u te helpen uw nieuwe realiteit als cargo bike professional uit te bouwen:

  • Test ride sessies: kom en test verschillende modellen cargo fietsen en aanhangwagens. Vraag de urbike experts om praktisch advies om u vooruit te helpen in uw reflectie.
  • Cairgo opleiding: de cAIRgo bike for pros training geeft een opleiding voor leeg en beladen rijden en opleiding in het verkeer. De alledaagse koeriers zullen advies geven over de beste routes en werkprocedures!
  • Cairgo call: Heeft u vragen over de haalbaarheid van je activiteit op de cargo fiets ? Technische vragen of nieuwsgierig wat cairgo bike en urbike voor u kunnen betekenen? Laten we praten!

Bekijk en boek ze hier

Na het volgen van een van deze modules, is het mogelijk om een cargo fiets te reserveren voor een praktijktest van 2 weken!

Een vraag of een idee?

Kopen

Ik ben professional

 

Ongeveer 50% van beroepsmatige verplaatsingen kan met een bakfiets worden gedaan. En waarom niet de uwe?

In het kader van het Cairgo Bike-project kunnen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk gewest die een bakfiets of fietskar willen aanschaffen, genieten van de Cairgo Bike-aankooppremie. 

Helaas is de Cairgo bike-premie tijdelijk niet meer beschikbaar.

Als uw aanvraag is ingediend vóór de uiterste datum van 31/01/2023: stuur uw bewijsstukken via cairgobikepremie@gob.brussels uiterlijk op 1 mei 2023.

Raadpleeg de toekenningsvoorwaarden via www.premiecairgobike.brussels
 

Ik ben particulier 

Gemeentelijke premies

Verschillende Brusselse gemeenten geven premies bij de aankoop van een (elektrische) bakfiets. Dit is bijvoorbeeld het geval in Jette, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren en Ukkel. Je vindt meer informatie op de website van je gemeente.

Brussel'air-premie 

Als je je nummerplaat laat schrappen, krijg je een MIVB-abonnement of een fietspremie en een Cambio Start-abonnement aangeboden.

Lees meer

 

Delen

 

Cambio

Het bedrijf breidt zijn fleet van deelfietsen uit tot 15 elektrische bakfietsen. In oktober 2021 installeert Cambio Brussel 5 laadstations met elk 3 elektrische bakfietsen.

Bezoek de website
Remorquable

De eerste Brusselse ‘fietskarren-theek’ ! Remorquable creëert een vloot van deelaanhangwagens. Vanaf juni 2021 zijn 20 nieuwe karren beschikbaar in een tiental uitleencentra, die je 24 uur (of langer) kan huren tegen een betaalbare prijs. De aanhangwagens zijn vervaardigd in de werkplaatsen van Tournevie (de gereedschapsbibliotheek). De leden kunnen de abonnementsformule kiezen die het beste past bij hun economische realiteit. In juni 2023 zullen 50 aanhangwagens beschikbaar zijn in een vijftiental uitleencentra.

Bezoek de website
Pro Velo

Pro Velo verhuren bakfietsen voor gezinnen en goederentransport.

Bezoek de website
Cyclo

Cyclo verhuren bakfietsen voor gezinnen en goederentransport.

Bezoek de website
Cozywheels

Met Cozywheels kan je een bakfiets delen met je buren.

Bezoek de website
Monkey Donkey

Bakfietsen te huur bij jou in de buurt.

Bezoek de website

Parkeren

Een bakfiets is logger en duurder dan een klassieke fiets. Velen kopen of gebruiken nog geen bakfiets omdat ze bepaalde belemmeringen ervaren, zoals plaatsgebrek binnen (thuis, op het werk), schrik voor diefstal en beschadiging, belemmeringen op de openbare weg...

Het Cairgo Bike-programma is bedoeld om het leven van (toekomstige) gebruikers gemakkelijker te maken. Een van de oplossingen is de aanleg van beveiligde stallingen voor bakfietsen.

 

Parking.brussels

parking.brussels biedt momenteel al honderden beveiligde fietsenstallingen aan. parking.brussels breidt haar aanbod uit en bouwt 15 fietsenstallingen (150 plaatsen), die je kan opzoeken via het platform cycloparking.brussels.

parking.brussels werkt ook samen met Cambio en integreert het aanbod gedeelde bakfietsen in haar specifieke parkings. Er bestaat bovendien een partnerschap met BePark, dat ook parkeerplaatsen voor bakfietsen voorziet op privéterrein.

Nog vragen?
cycloparking@parking.brussels

Bezoek de website
BePark

De uitbater van privéparkings bouwt 20 parkings (150 plaatsen) die ontworpen zijn om bakfietsen veilig te kunnen stallen.
Deze bakfietsenstallingen bevinden zich niet op de openbare weg, wel in privéparkings. De gebruiker heeft een aparte ingang die digitaal toegankelijk is via een smartphone.

Doelstellingen van BePark:

  • De openbare ruimte niet zwaarder belasten dan nu al het geval is.
  • Geen nieuwe constructies maar een optimalisering, een denkoefening en uiteindelijk een reconversie van de bestaande ruimte.
  • Extra veiligheid bieden aan eigenaars van bakfietsen.
Bezoek de website

Meten

Cairgo Bike omvat een grote campagne om de blootstelling aan luchtverontreiniging te meten, een evaluatie van de positieve impact van het gebruik van bakfietsen op de stad en een evaluatie van de aanvaarding door de gebruikers. Deze metingen en evaluaties wordt uitgevoerd door Leefmilieu Brussel en de onderzoeksgroep VUB Mobilise.

Leefmilieu Brussel

De rol van Leefmilieu Brussel

  • Luchtkwaliteitsmeters uitdelen.
  • Informatie verzamelen over de verplaatsingen van de deelnemers (burgers en bedrijven) en hun blootstelling aan luchtverontreiniging.
  • Individuele rapporten opstellen voor de burgers en een algemene statistische studie uitvoeren op basis van alle resultaten.
  • Samenwerken met burgerverenigingen om hen bewust te maken van de luchtkwaliteit en het verband met het wegvervoer, op basis van de uitgevoerde studie.

Wetenschappelijke aanpak: vergelijken van de mate van blootstelling aan zwarte koolstof door gebruikers van verschillende verplaatsingsmiddelen, met name motorvoertuigen en bakfietsen. De vergelijkende studie wordt ook uitgevoerd per wijk en per tijdstip van de dag (evaluatie van de impact van de verkeersdichtheid).

Bezoek de website
VUB Mobilise

Een analyse van de externe kosten zal de impact van het gebruik van de bakfiets op de stad evalueren, namelijk de negatieve gevolgen die het wegverkeer in dit geval veroorzaakt en die door de samenleving worden gedragen, niet door de gebruiker zelf. In welke mate draagt het gebruik van een bakfiets in plaats van een auto of bestelwagen bij tot een vermindering van deze kosten die de samenleving betaalt?

Mobilise zal haar externe kostencalculator gebruiken om de impact van bakfietsen op de luchtkwaliteit, de klimaatverandering, de geluidshinder, de levensduur, de filevorming en de ongevallen te evalueren. Mobilise zal de verplaatsingen vergelijken wanneer de deelnemers een bakfiets testen via urbike en Pro Velo met hun gewoonlijke verplaatsingen zonder bakfiets. Uit de resultaten moet dan blijken in welke mate de bakfiets invloed heeft op de verschillende externe effecten van het vervoer.

De onderzoeksgroep stelt een draagvlakmeting op voor bakfietsen, om de drijfveren en belemmeringen voor het gebruik ervan te begrijpen en te analyseren. De aanbevelingen voor het overheidsbeleid zullen volgens het UTAUT-model (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology) worden geformuleerd.

Bezoek de website

Bakfiets: 20 goede redenen

Veiligere straten, schonere lucht, rustiger verkeer ... Massaal gebruikt, kan de bakfiets de openbare ruimte een heel ander uitzicht geven en onze levenskwaliteit positief beïnvloeden. Een niet zo utopische horizon als je weet dat 75% van de privéverplaatsingen in Brussel perfect geschikt zijn voor de bakfiets. Ben je nog niet overtuigd ?

Hier vind je 20 goede redenen om een baktfiets te gebruiken