Cairgo Bike, wat is dit ?

Het concept

Bakfietsen in Brussel voor een betere luchtkwaliteit

Het is geen sinecure als je meerdere kinderen naar school wil brengen, boodschappen wil doen, of goederen of gereedschap wil vervoeren met een gewone fiets...

Onze eerste reflex? We blijven onze auto of bestelwagen gebruiken. Nochtans draagt het wegverkeer in grote mate bij tot een slechte luchtkwaliteit en geluidshinder. Om nog maar te zwijgen van het tijdverlies wanneer we in de file staan of op zoek gaan naar een parkeerplaats!

25% van alle goederen en 50% van de lichte goederen kunnen met een bakfiets worden geleverd.

De bakfiets is de oplossing! Brussel Mobiliteit coördineert het Cairgo Bike-programma. Over een periode van drie jaar wil Cairgo Bike particulieren en professionals overtuigen en helpen om regelmatig gebruik te maken van een bakfiets, om goederen en personen te vervoeren…

Wat is de missie van dit project? Het vereiste ecosysteem voor het gebruik van bakfietsen creëren: parkeerinfrastructuur, opleidingen, deelfietssystemen, verhuurmogelijkheden, premies, het effect meten op de blootstelling aan luchtverontreiniging, enz.

Alle informatie om je stalen ros te bestijgen.

Cairgo Bike kadert binnen de doelstellingen en acties (onder meer de fietsvriendelijke en verkeersluwe aanpak) van het gewestelijk mobiliteitsplan “Good Move”. Net zoals het Brussels Gewest streeft het project naar een andere economie en een betere levenskwaliteit voor de inwoners.

Lees meer

 

 

Enkele cijfers

50%

van de leveringen in de stad kan worden gedaan met een bakfiets

60%

van de verplaatsingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn minder dan 5 km lang

75%

van onze privé verplaatsingen in Brussel zijn perfect geschikt voor bakfietsen

29%

Fietsers worden gemiddeld 29% minder blootgesteld aan CO2 dan automobilisten

Cairgo Bike is een van de 11 geselecteerde projecten (van de ingediende 222 projecten) van Urban Innovative Actions. In het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling biedt dit programma steden de kans innovatieve oplossingen voor stedelijke uitdagingen te testen. 80% van het budget voor Cairgo Bike (€ 5.860.000) zal via UIA worden gefinancierd.

Zie de partners